Monday, February 23, 2015

Andra dagen i Sydney

Efter frukost och en dusch gick jag ut på stan. Det regnade i natt och det det kom fortfarande några droppar regn medan jag var ute. Mitt egna mål för dagen att gå till The Rocks Market och titta på det stora utbytet säljstånd och musik. Det fanns mycket man ville köpa och ta hem men då jag redan har fullt bagage får jag tänka på vad jag köper och det får inte vara speciellt ömtåligt. The Rocks är en av de äldsta delarna av Sydney och här finns det byggnader som är mycket gamla, nästan ursprungsbyggnader från 1788 då man först landsteg den 26 januari 1788 när de första fångarna steg i land. Det var härlig känsla att vara där, både The Rocks och Circular Quay är populära platser för både turister som för australiensare. Alla stora lyxkryssare lägger också till här när de är i Sydney.

Daniel och Ryann stannade hemma lite längre då de hämtade upp hyrbil runt lunchtid, som de sedan körde ner till Operahuset där jag satt med min öl och väntade. De fixade även biljetter till en guidad tur på Sydney Opera House kl 17.00, så vi hade några timmar på oss. Det blev några öl vid Opera Bar och senare även lunch på Opera Kitchen, som ligger precis bredvid Opera Bar, jag tog en stor hamburgare och en öl till. Båda ställena ligger på kajen bredvid operahuset med utsikt över både Circular quay och Sydney Harbour Bridge.


Jørn Utzon är den danske arkitekt som vann tävlingen vem som skulle få uppdraget att bygga Sydney Opera House. Han hade tur som fick uppdraget, han kom nämligen för sent med sitt förslag men en finsk-amerikansk arkitekt tycke att hans förslag skulle få komma med och tills slut kom förslaget med och vann dessutom. Man ville ha en ett operahus som skulle se annorlunda ut och de flesta förslagen var ganska traditonella medan Utzons förslag/skiss var så avvikande att man beslutade att välja hans förslag. Man hade först planerat att byggnaden skulle vara klar inom 3-4 år och kosta 7 miljoner dollar men det tog 14 år innan den blev klar, och notan stannade på 100 miljoner över budget på totalt 107 miljoner dollar. Eftersom projektet drog ut så pass mycket på tiden så hann man byta politisk ledning i Australien ett par gånger, och som en följd av detta ville staden att fler skulle delta i projektet dels för att sprida arbetet på fler, och dels för att själva kunna styra och påverka bygget genom sina egna företrädare. Som stolt arkitekt släpper man ogärna ifrån sig kontroll över sin design och 1969 ställdes Utzon inför ett ultimatum att endera sluta eller bli en del av det nya teamet. Han valde att sluta och flyttade hem till Danamrk igen och återkom aldrig till Sydney för att beskåda sitt storverk. Staden försökte många gånger att förlikas med honom och bjöd in honom vid några tillfällen för att utföra vissa kompletteringsarbeten i samband med renoveringar. Han tackade aldrig ja till något av dessa förslag och till slut dog han 2008. Man har dock en bra kontakt med hans son Jan som istället för sin far arbetar med operhuset för att se om man kan skapa lite av vad Jörn hade i sina tankar. Sydney Opera House invigdes av drottning Elizabeth 1972.



När det väl var dags för rundvandringen fick vi se de olika scener som finns. Själva operascenen är mindre än konsertscenen men större än de tre dramascenerna. Man har 1507 platser i operasalongen och man har 2690 platser i konsertsalen. Vi skall dit på torsdag kväll och se operan Tosca av Puccini.


Efter rundvandringen så tog vi den lilla Hondan som Daniel och Ryann hyrt, hem till lägenheten. Det var första gången Daniel har körde bil på vänstersida, sittandes på höger sida i bilen.
Senare på kvällen gick vi ut och åt på en Filippinsk restaurang, god man, men kanske inte fantastisk. Vi var ganska trötta på kvällen men hann med en till öl hemma innan det var läggdags.

No comments:

Post a Comment