Wednesday, February 25, 2015

Femte dagen i Sydney

Vi gick upp sent i dag och då vi har varit dåliga på att blogga gick större delen av morgonen och eftermiddag till att skriva. Jag och Daniel hade bestämt oss för att gå till Power museum. Där fanns det mycket att se och göra, Daniel skapade några fyrverkeripjäser genom en interaktiv utställning där de berättade om vilka ämnen man använder och hur de sätts ihop. Vissa fungerade sådär och vissa fungerade inte alls.



De har även gamla ånglok, bland annat det ovanför som är det första lok som användes i Australien. Daniel provade även på att lyssna på förarens berättelser där man fick höra precis om hur loket fungerar. Det är en mer avancerad konstruktion än vad man kan tro.


Eftersom vi var ganska sena från början han vi bara med knappt hälften, så Daniel får ha tid ensam någon annan gång när jag har åkt hem.
En del av utställningen var ägnad åt rymdfart. På bilder nedanför ser ni en uppsättning av olika rymdtoaletter från olika tidiga ryska och amerikanska raketer.



Det här är en F-1 raketmotor. Motorn mäter fyra meter i diameter längst ner, så det var lite svårt att få med hela på bild. Fem av dessa lyfte Saturn-V-raketen i det första förbränningsstadiet, vilket var den raket som tog Apolloastronauterna till månen. De brann i ungefär 2,5 minuter och lyfte raketen till 61 km höjd, vilket är nästan dubbelt så högt som ett normalt passagerarplan. Efter det släppte man första stegets motorer för att inte släpa på onödig vikt. F-1 motorerna är de kraftigaste motorerna man någonsin har utvecklat. Varje motor har mer dragkraft än tre uppsättningar av rymdfärjans huvudmotorer. Den förbränner ett bränsle som heter RP-1, som är ett fotogenbaserat bränsle blandat med flytande syre.

Senare till kvällen hade vi beställt biljetter till en komediteater som började kl 19, så vi hade drygt en timma på oss för att äta och ta oss till teatern efter museet. Vi gick till sängs lite tidigare i kväll eftersom vi i morgon bitti skall åka till Blue Mountains.

No comments:

Post a Comment