Friday, February 13, 2015

Sextonde dagen på två hjul

Första dagen i Melbourne idag och det är fint väder! Vi har tvättat våra kläder nu på morgonen så vi lite fräschare nu. Daniel stannade kvar på hotellet och fortsatte med sin uppsats medan jag själv skall på egna utflykter och började med Flinders Station som är den stora järnvägsstationen här i Melbourne.


Besökte Immigration Museum, och de hade mycket att se och läsa. Det mesta gäller endast Victoria men det finns även allmänhistoria om immigrationen i Australien. Man säger att omkring 9 miljoner har emigrerat till Australien genom åren. Den första svensk som satte sin fot på Australiensisk mark var botanisten Daniel Solander som 1770 kom hit tillsammans med Captain Cook på deras första resa till Australien. Det var så klart även andra svenskar som kom tidigt i början av 1800-talet. En var Anders Nyman som hade blivit dömd för stöld i England och fick där 14 års fängelse. Han kom till Australien 1826, och han blev helt fri först 25 år senare.

Det första svenska fartyg som kom till Australien var Governor Stirling som kom till West Australia 1830. De flesta svenskarna kom hit efter 1851 då man fann det första guldet i Ballarat. Man har räknat ut att det kom omkring 1500 svenska immigranter till Victoria mellan 1857-1859.
Man grundade The Swedish Club i Melbourne 1887. Man försökte även att bilda andra klubbar, och ett försök var Valhalla 1877, men det blev för mycket drickande och polisen fick "rycka ut" vid några tillfällen och klubben upphörde efter endast ett år.
Ett annat försök var Viking 1883 där man hade ett klubbrum och till och med ett bibliotek, den varade i hela sju år. Viking gav ut en handskriven publikation 1890 som hette Sillsalladen, som troligen innehöll snapsvisor.

Den första officiella högmässan som hölls av en svensk präst i Australien, förrättades i McIvor (som nu heter Heathcote) nära Ballarat av prästen Peter Pehrsson Wideman på pingstdagen den 21 maj 1856. Det var i stor utsträckning endast män som emigrerade hit från Sverige. Cirka 97% var män, och så var det fram till 1990-talet, då var det 51% män 1996 och 50% 2001. De var mycket vänliga på museet och personalen kom med flera böcker om emigranter från Norden och Sverige som jag läste med stort intresse. Man tipsade en liten katolsk kyrka som heter S:t Francis, som var den första katolska kyrkan i Melbourne. Det var en liten kyrka, men välbesökt i förhållande till sin storlek.

Gick vidare till Melbournebiblioteket där det hängde en hel del backpackers på gräsmattan utanför. De hade även belägrat datorerna inne på biblioteket, förmodligen för att det var gratis. Gick sedan till S:t Patricks-katedralen och tände tre ljus. Efter detta gjorde jag ett besök till Melbourne statsmuseum, som var ganska litet men det handlade å andra sidan bara om Melbourne.
Blev lite kaffetörstig och satte mig på första bästa kafé, som råkade vara ett Starbucks. Där blev det en medelstor svart kaffe med cheesecake. Efter att ha blivit något piggare på kaffe och kaka gick jag vidare till S:t Paul-katedralen, och tände även där tre ljus.


Var tillbaka där jag nästan började, nämligen på Flinder station och då vad det nära till turistinformationen. Har börjat att leta efter en butik som säljer deodoranter då jag glömde att köpa det på taxfree-butiken. Jag ringde Daniel på hotellet, som nästan var färdig med sin uppsats, så vi träffades på gatan och tittade efter en deodorant åt mig, och jag hittade något billigt på ett apotek. Daniel var ganska hungrig vid här laget så vi gick upp rummet för en snabb dusch så jag kunde pröva min nya deodorant, man blir svettig av att gå på stan.

I kväll var det Daniels tur satt välja restaurang och han valde en japansk som låg på vägen till nästa ställe. Vi började med en drink och Daniel bestämde menyn för kvällen. 

Det sista vi gjorde för dagen var att gå till en pub som heter The Imperial där man den här kvällen har en "Open Mic"-kväll, som är ett tillfälle för olika stand up-komiker att visa vad de kan. Daniel känner en svensk komiker som ska vara med som bor Melbourne sedan några månader tillbaka.

/Nisse

No comments:

Post a Comment