Tuesday, February 17, 2015

Tjugoförsta dagen på två hjul

Något kylig och fuktig natt och idag blev det nästan bergsklättring då vi åker upp och delvis åker igenom Snowy Mountains före vi slår läger vid Lake Jindabyne. Innan vi kom dit var det mycket kurvig väg men med en enastående utsikt över djupa dalar och höga berg. Vi stannade och fikade vid en utsiktsplats (som Daniel redan har lagt upp ett snabbt inlägg från) där vi såg mycket döda träd, troligen eukalyptusträd som eventuellt dött på grund av bränder som regelbundet inträffar här.


Vi stannade till vid en av de många vattenkraftstationer som ligger i Snowy Mountains. Man började bygga ett omfattande nätverk av dammar och kraftstationer 1949 och blev klar 1974. Det är ett av mänsklighetens största byggprojekt och förser större delen av Australien med el. Stationen var klar 1967 och har varit i drift oavbrutet sedan dess. Det som ni ser på bilden ovanför är de tre pipelines som förser stationen med vatten från Geehi-reservoaren, vid ett flöde av 450.000 liter per sekund vid full drift. Stationen har vad man kallar ett hydraliskt "huvud" på 460 meter, vilket betyder att höjdskillnaden mellan turbinen och vattenytan på reservoaren där man tar vattnet är just 460 meter. Stationen släpper sedan ut vattnet i Murray reservoaren där stationen Murray 2 tar sitt vatten, för att åter igen producera mer el på samma vatten. Den övre reservoaren har en kapacitet på 21,1 Megaliter.



Den här stationen heter Murray 1 och syns till vänster på den schematiska bilden ovanför, som också är en realtidsbild av produktionen i hela systemet. Murray 1 består av inte mindre än tio stycken generatorer, tillverkade av ASEA, som ni ser en modell av i genomskärning här nedanför med turbinen längst ner i bild och själva generatorn högst upp. Det står en liten gubbe på en bro ovanför turbinen, om ni vill få en uppfattning av storleken.



På bilden nedanför ser ni det som sticker upp ut golvet på stationen, själva toppen av generatorn som är allra högst upp i bild på bilden ovanför.


Generatorerna tillverkar tillsammans 950 Megawatt (vilket motsvarar åtgången till ungefär 95 000 villor, eller 1,27 miljoner hästkrafter). Eller kan tillverka kanske vi ska säga. När vi körde in till stationen var bara två generatorer i drift, och när vi körde därifrån var ingen av dem i drift, därav missar ni det häftiga surrandet man kan höra från högspänningsledningarna i filmen nedanför. Påväg in kunde vi höra det trots motorljudet. Stationen producerar 1413 GWh per år. Som jämförelse så tillverkar det största vattenkraftverket i Sverige, Harsprånget i Luleälven, 977 MW när det går på full effekt.


Efter mycket kurvor och bromsande kom vi fram till Jindabyne och det hade visst kommit lite regn på dagen sa de i receptionen så vi satte upp våra tält under några träd där det fanns lite gräs, vilket också är att föredra framför sand som skitar ner så i tältet. Åkte sedan in till stan för att handla mat och öl. När vi kommer ut från butiken så droppade det lite så vi skyndade oss hem. Väl hemma skulle vi börja med maten, då det plötsligt började störtregna och det började även att hagla efter en stund. Regnvattnet forsade utmed sluttningen och där stod vi och kunde inget göra. Vi såg våra tält och cyklar på avstånd i regnet, och min väska låg utanför mitt tält och jag mindes just då inte om jag hade stängt den eller inte, men det var i så fall försent då. Bara att börja med maten istället. Det blev hamburgare och grönsaker men ingen öl då man inte fick dricka alkohol inomhus och utomhus gick det som bekant inte.



Till slut så upphörde regnet och när vi kom till tälten så var det torrt i tältet, trots regnet, och till min tur hade jag stängt väskan.

No comments:

Post a Comment