Tuesday, February 10, 2015

Femtonde dagen på två hjul

Efter frukost så fortsatte vi vår resa längs Great Ocean Road. Fikade i Lorne där filmade vi och tog kort på ett gäng papegojor som flockades runt ett speciellt ställe på strandpromenaden. Det var nästan så att de vågade hoppa upp och sätta sig på armen, men inte riktigt. Annars var de i princip tama. Vid vägkanterna stod det ibland varning för koalor, men det såg vi tyvärr inga den här gången.



Vid Torquay (där Great Ocean Road slutar eller börjar, beror på vilket håll man kommer ifrån) tog vi av mot Ballarat via Geelong. 1851 hittade man guld i Ballarat och under det första året kom det cirka 320 000 lycksökare, och efter 3 år var det omkring 1,2 millioner, vilket totalt är nästan en fördubbling av den totala befolkningen i Australien vid den tiden. Några lyckades bättre än andra, men det var likväl tufft för de flesta. Vi var förbi Gold Museum och gjorde en rundvandring, det var mycket att se och bland annat hade de en utställning med tidstypiska verktyg och även en hel del bilder där man kunde se hur de jobbade och hur de letade guld. De flesta hittade nog med guld för att precis överleva, att få mat för dagen och liknande, men inte mycket mer. Man letade/vaskade guld iBallarat mellan 1851 till 1916, och värdet på det man bröt under denna tid motsvarar i dagens guldpris och valutavärde ca. 200 miljarder svenska kronor.

Efter Ballarat blev det motorväg till Melbourne för att komma så snabbt som möjligt till vårt hotell Causeway 353 Hotel. Daniel har en GPS som har fungerat mycket bra under hela resan, har tagit oss dit vi vill utan större problem. Det är visserligen inte en vanlig GPS, utan Google Maps inbyggda navigeringsfunktion i telefonen.

Ikväll har vi ätit god asiatisk mat på Red Spices Road som har fått höga poäng på Google Maps, det var jättegott och även om det kanske inte är så asiatiskt så drack vi öl till detta, först blev det Red Spices Road egen öl, en typ av ljusare Ale sedan blev det en Sierra Nevada Torpedo, en extra IPA med mycket humle, smakade bra till maten.

/Nisse







No comments:

Post a Comment